O kulinářskou dovednost víc - kuřecí řízek

12. prosince 2013 v 13:28 | Zdebra |  Kulinářský koutek
Zdravím,

dnes jsem si poprvé sama dělala kuřecí řízky! Babka mi do toho sice kecala, ale odmítla jsem vajíčko smíchat s vodou. Třeba to pomohlo, že to nebylo tak gumový, jako to dělá ona. Bála jsem se, že se mi to nepovede a že to nebude dobrý. Ale jak se to začalo rýsovat a první strana řízku byla hotová, tak jsem měla radost, že to zatím vypadá dobře. Hned, jak byl ten řízek hotov, tak jsem musela ozkoušet, jestli se dobře krájí a jak vypadá uvnitř. Povedlo se! Jak z restaurace. Z dobré restaurace. Z výborné restaurace! Hned napoprvé! A to mi babka furt říká, ať se naučím vařit. A já si furt říkám, že na tom není co k učení. Buď má na to člověk talent nebo ne. A navíc to beru jako umění. Takovou radost mám... a už jen to, že jsem se dotkla syrovýho masa při krájení... bylo mi to ale odporný :D



To jsem si tak jednou seděla u netu a najednou mě napadlo, že bych mohla zkusit na Vánoce udělat řízky. Tak jsem si vygooglila nějaký rady a finty. Tak jsem usoudila, čeho se vyhnout. Např. nemíchat vajíčko s vodou. A prej je nejlepší hrubá mouka. Když jsem byla malá, tak si vybavuju hladkou, ale přišlo mi to pak takový slizský. Hrubou nemáme, ale aspoň polohrubou. Taky jsem narazila i na video, jak ty řízky nakrájet a naklepat. Na naklepávání jsem se hodně těšila. :D

Dneska babka koupila kuřecí prsa, ale když jsem to v tom sáčku viděla, tak mi to bylo odporný, že jsem se toho štítila. Ale babka to chtěla nakrájet opačně, než jsem viděla v tom návodu. Pak řekla, ať to klepu na stole, aby od toho nebyla špinavá linka. To už jsem měla řízek na igelitové fólii a smála se. Přikryla jsem to ještě tou fólií a klepala. Jeden řízek jsem klepala aspoň čtvrt hodiny. Teda aspoň ten můj. U ostatních mi to bylo jedno. Ale nemyslete si, že jsem to nějak rozbombardovala, to ne. Jen jsem do toho nemlátila, tak mi přišlo, že je to furt tlustý.

A jako příloha byla bramborová kaše. Tu jsem na talíř dala hezky jak v restauraci. Ne přes celej talíř až po okraj, jak to dělá babka, že pak nikde není místo na krájení. A k tomu jsem nakrájela na vlnitým struhadle salátovej okurek. Chtěla jsem i mrkev, ale nemáme žádnou celou. Všechno je zavařený.

A včera jsem si dělala k večeři bramborový mřížky. Jak jich bylo hodně, tak se na té pánvi do sebe zapojily a blbě se odlepovaly, ale povedly se. A posypala jsem to trošičku chilli. Jaksi mě včera trochu bolelo v krku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vivienne | Web | 14. prosince 2013 v 15:09 | Reagovat

Jsi prostě šikulka :-)

2 Anička | Web | 15. prosince 2013 v 19:49 | Reagovat

Jé, řízky taky ještě zvládnu, horší jsou už omáčky apod. Vařit mi moc nejde, baví mě víc pečení.

3 Usylmä | Web | 16. prosince 2013 v 20:59 | Reagovat

Jsem se tak dlouho dívala na tu fotku jídla, až jsem z toho dostala hlad. Vážně to vypadá moc dobře :D Škoda, že nám doma nic nezbylo (všechno se vypotřebovalo na pečení cukroví), to bych si hned taky něco  zdravého ukuchtila :D U nás se ale podpory v požívání zdravého jídla a zeleniny asi nedočkám. Ať žije fast food!

4 korela | 17. prosince 2013 v 1:28 | Reagovat

Vajicko s vodou nemicham a rizky jsou jednoduche me nebaví pecení

5 veronikagotzova | E-mail | Web | 22. prosince 2013 v 23:13 | Reagovat

mám hned hlad :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Doporučuji:
_____________________________________________________________________________