Jak jsem poprvé dělala palačinky

9. března 2014 v 14:28 | Zdebra |  Kulinářský koutek
Kdysi jsem doma zkoušela udělat palačinky z těsta, které udělala babička, ale nešlo to, bylo to moc... těstovité (existuje to slovo vůbec?). Takže to ani nebyly tak hezky placaté palačinky, ale kulaté cosi. Spíš langoš. Ani se to na pánvi nerozteklo. To bylo ale tak před čtyřmi lety. Nedávno jsem v Klucích v akci viděla, jak tam jeden malej kluk dělal palačinky, tak jsem se inspirovala. Je to logické, aby to těsto bylo víc řídké, než si myslí babka.



Tak jsem se do toho po pár dnech pustila. Do mísy jsem si dala přiměřeně dost mlíka a trochu mouky, kterou jsem postupně po lžících přisypávala, aby se netvořily hrudky (protože uvnitř hrudek je suchá mouka a suchou mouku byste asi jíst nechtěli, že?). Přidala jsem dvě vajíčka a vidličkou jsem rozmačkala žloutky, aby nebyly pořád celé. Vařečkou jsem to začala míchat různými směry, a přisypávala jsem dál mouku. Po tročinečkách, aby se to tam jen zaprášilo. Až se to rozpustilo a zamíchalo, přisypala jsem tam další a tak dále. Na papírku jsem měla špetku soli, tak jsem to osolila. Následovala špetka mletého cukru. Míchala jsem aspoň půl hodiny. Hrozně mě to baví si s tím hrát.



Na řadu přišla obávaná chvíle, zda se palačinky na pánvi nepřilepí a zda půjdou otočit. Kápla jsem na pánev trochu oleje a nechala to rozehřát. Pak jsem šufánkem (naběračkou) nabrala těsto a vylila to na pánev, kterou jsem hned zvedla a trošku to nechala rovnoměrně roztéct. Jelikož máme sporák trochu z kopečka, tak na jedné straně je vždycky o něco silnější vrstva (ale pořád je to placka). Nedočkavě jsem pozorovala první palačinku, ale znepokojovalo mě, jak se nafukuje. Naštěstí šla dobře otočit. Jenže jak se na té jedné straně nafukovala, tak ta strana po otočení nebyla rovnoměrná. Ale byla jsem spokojená, že se mi to vůbec povedlo. Další palačinky už šly líp, když se ten olej víc vypařil.


Jak to bylo hotové, z tvarohu jsem si přimíchala náplň. K tvarohu jsem přidala dva žloutky. Poprvé jsem oddělovala žloutek od bílku! Není to nic složitého. A baví mě to. A ještě jsem přidala vanilkový cukr a všechno jsem to vidličkou rozmačkala a promíchala. Pak jsem tím potřela palačinku a ještě to potřela marmeládou. Samozřejmě jsem to i zarolovala. A je hotovo.


Podruhé se mi povedly ještě líp. Potřetí by to bylo ještě lepší, kdybych přidala ještě jedno vajíčko, když to byla větší porce. Takže se to trhalo. Tak jsem se aspoň poučila. Ale bylo jich dost.

A s čím máte palačinky nejradši vy?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Liitokala | Web | 9. března 2014 v 20:00 | Reagovat

Jé, já bych si dala palačinky... Nejčastěji si do nich dávám jen marmeládu, případně Pribiňáka :-)

2 Anička | Web | 9. března 2014 v 20:02 | Reagovat

Mňam, vypadají dobře, hned bych si dala :-)
Myslim, že základem je dobrá pánev, pak to jde skoro samo. Já mám nejraději palačinky potřené nutelou, pokapané jogurtem, nahoru šlehačku a celé to posypat grankem=)

3 Zdebra | Web | 9. března 2014 v 20:29 | Reagovat

[1]: Pribináček mě napadl, když jsem ho zahlídla v ledničce, ale raději ho mám samotnej.

[2]: Jo, ideální by byly dvě pánve, abych to mohla otáčet přiložením pánve a otočením. Ve vzduchu si to netroufám otočit. Nutela by byla zajímavá, ale zrovna došla.

4 korela | 9. března 2014 v 22:36 | Reagovat

U me vede tvaroh s rozinkami

5 Zdebra | Web | 10. března 2014 v 13:29 | Reagovat

[4]: rozinky jsou dobrej nápad, to bych někdy mohla zkusit.

6 korela | 15. března 2014 v 22:21 | Reagovat

Kdy bude clanek z koncertu :D

7 Liliana Landštejnská | Web | 21. března 2014 v 19:45 | Reagovat

Palačinky s čímkoliv. Jinak je lepší pánev vždycky jen olejem potřít, s mastítkem, které se určitě najde v každé kuchyni :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Doporučuji:
_____________________________________________________________________________