Červená čočka s rýží

24. září 2016 v 15:59 | Zdebra |  Kulinářský koutek
Po dlouhé době je tu nějaký recept. I když... moje kuchtění je samá improvizace. Někdy se to povede, jindy třeba ne. Ale včera se mi večeře povedla. Nebudu psát, kolik čeho bylo, protože jsem to všechno brala od oka podle potřeby a chuti.




Ingredience:

  • Červená čočka
  • Kari koření
  • Sladká paprika
  • Pálivá paprika
  • Římský kmín
  • (Jakékoliv další koření, které preferujete)
  • Rajčata
  • Zelená paprika
  • (Jakákoliv další zelenina, co zrovna máte a potřebujete se jí zbavit)
  • Olivový olej
  • Rýže basmati (nebo jakákoliv jiná, hlavně ne ve varných sáčcích!)
  • Sůl
Opláchla jsem si červenou čočku a dala ji vařit. Když se začala objevovat pěna, lžičkou jsem ji opatrně sbírala. Doplňovala jsem vodu, když kvůli té pěně jsem vybrala i vodu. Chtělo by to nějakou naběračku na pěnu. Děravou lžičku. :D Potom jsem do čočky ní nasypala dost sladké papriky, aby to mělo barvu, přidala jsem kari koření a římský kmín. Trošičku jsem to ochutila pálivou paprikou, aby to nebylo moc ostré. Nakrájela jsem si dvě rajčata a ty jsem do toho hodila. Pro tentokrát jsem je nakrájela různě na plátky atd. Větší kousky. Není potřeba se s tím piplat. Trošku jsem ještě přidala sladkou papriku. Pak jsem nakrájela na nudličky zelenou papriku. Vše jsem zamíchala.

Mezitím jsem si umyla asi polovinu hrnku rýže a dala vařit vodu. Když začala vřít, osolila jsem vodu himalájskou solí. Asi pětkrát jsem otočila mlýnkem. Vysypala jsem rýži do hrnce a promíchala, aby se nepřilepila. Vybrala jsem část pěny a přikryla pokličkou. Vedle jsem do čočky kápla trošku olivového oleje a čočku vypla a nechala dojít do cíle.
Asi po deseti minutách byla rýže hotová. Na obalu je sice 14 - 17 minut, ale zdála se mi akorát.

Rýži jsem opatrně nabrala na talíř. Hlavně bez vody! K tomu vedle ní přidala čočkovou směs. A pochutnala jsem si. Fantazii se meze nekladou, takže si to můžete udělat, jak uznáte za vhodné.

To samé se dá udělat i s cizrnou, akorát je potřeba ji namočit přes noc. I s fazolemi.

A jaké jsou vaše oblíbené recepty s luštěninami a rýží?
Jakou rýži preferujete? Máte nějaké tipy, jak výborně okořenit jídlo?
Co obvykle jíte k luštěninám?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Doporučuji:
_____________________________________________________________________________